Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prawdziwy wiejski obiad. Ziemniaki okraszone skwarkami z cebulką, podane z prawdziwym zsiadłym wiejskim mlekiem.
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 158
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 41
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 158
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 41
Składniki
Mleko wiejskie wcześniej przygotowujemy na zsiadłe.
Wymyte, osuszone mięso kroimy w kostkę 2 cm x 2 cm, doprawiamy solą, chwilę wyrabiamy żeby sól wchłonęła się do mięsa. Na patelni rozgrzewamy smalec, ja użyłam smalcu z gęsi. Wkładamy mięso na patelnię i smażymy do osiągnięcia rumianego koloru skwarek. Do zarumienionych skwarek dodajemy pokrojone w pół plastry cebule, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem do miękkości cebuli.
W między czasie gotujemy ziemniaki. Obrane, wymyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odlewamy, odparowujemy i tłuczemy. Ugotowane ziemniaki nakładamy na talerze, okraszamy usmażonymi skwarkami z cebulą, posypujemy zieleniną i podajemy z zsiadłym chłodnym mlekiem. Smacznego!!!