Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaki parowane na boczku

Ziemniaki parowane na boczku

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 2

Dodano:

Odsłon: 235

Smaczne i nie zdrowo

Składniki

  • 1 kg Boczku
  • 1.5 kg ziemniaków
  • 0.5 kg marchwi
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 2 duże cebule
  • Sól
  • Pieprz
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniak i marchewkę kroimy w średnia kostkę, po czym mieszamy razem, następnie w osobne naczynie siekamy pietruszkę oraz kroimy cebule w półksiężyce i odstawiamy.

  2. Boczek kroimy na 4-5 kawałków tak by zakryć dno garnka.

  3. Kiedy mamy już pokrojony, do garnka wkładany margarynę i rozgrzewamy na małym ogniu. Układamy boczek na dnie garnka i podsmażamy, po czym obracamy na drugą stronę i boczek lekko posypujemy sola i pieprzem (starać się nie sypać obok bo będzie się palić). Następnie na boczek kładziemy (warstwami) cebula, ziemniaki z marchewką i natka pietruszki (pietruszka musi być na wierzchu) wszystko posypujemy solą i pieprzem (według uznania). Robimy kolejną warstwę ziemniaki z marchwią i pietruszką po czym sypiemy sól i pieprz (według uznania) Następnie całość Przykrywamy dokładnie liśćmi białej kapusty tak by para nie uchodziła i na koniec przykrywamy pokrywka.

  4. Całość dusimy na lekkim ogniu przez około 50min.
    10 minut przed końcem parowania zwiększyć ogień aby boczek był bardziej chrupiący.

  5. Danie najlepiej podawać z buraczkami tartymi. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń