Do góry

Dodatki Przepis na:

ziemniaki pieczone jak z ogniska

Przepis dnia 2015-09-17
ziemniaki pieczone jak z ogniska

Autor: Ewaaa

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 7414

Dodano: 15.09.2015

Odsłon: 35489

Polecam, bo są wspaniałe :)

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • sól do gotowania
  • 3 kopiaste łyżki roztopionego masła ewentualnie oleju
  • dodatkowo: 4 ząbki czosnku
  • tymianek
  • bazylia
  • oregano
  • płatki chili (opcjonalnie)
  • szczypta rozmarynu
  • sól
  • czarny pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. lub zamiast tych wszystkich przypraw:
    ulubiona przyprawa do ziemniaków
    lub moje ostatnie odkrycie czyli Zioła Toskańskie Kotanyi

  2. Ziemniaki obrać ze skórki. Ugotować na pół twardo w lekko osolonej wodzie, odcedzić, odrobinę schłodzić, jeśli są duże, pokroić w ćwiartki. Dodać płynne masło, potrząsnąć garnkiem by rozprowadziło się po ziemniakach. Posypać przyprawami, znów energicznie potrząsnąć garnkiem.

    Piekarnik nagrzać do 190 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia (będzie mniej mycia później), wysypać ziemniaki, piec około 40 - 50 minut (na środkowym poziomie, funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu), do uzyskania złotego koloru i miękkości ziemniaków.

    UWAGA: W połowie pieczenia dobrze jest przemieszać je aby przypiekły się równomiernie ze wszystkich stron.

    Gotowe !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń