Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaki po Cabańsku.

Ziemniaki po Cabańsku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 2463

Dodano:

Odsłon: 329

Danie Jednogarnkowe stare jak Świat,w oryginale było przygotowywane w garnku,kociołku żeliwnym,który stawiało się na ogniu u mnie dziś z piekarnika,wersja zmodyfikowana co się nawinie ;-)

Składniki

  • 2-3 kg ziemniaków
  • 2 papryki
  • 3 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 0,5 kg kiełbasy w lasce
  • 100 g boczku wędzonego
  • koperek,pietruszka wedle uznania
  • pieprz,sól
  • 2 ząbki czosnku
  • ulubiona przyprawa do ziemniaków
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki marchewkę,cebulę,obieramy i myjemy.Ziemniaki kroimy jak do zupy,marchewkę w grubsze plasterki a cebulę w półksiężyce,kiełbasę i boczek kroimy w plasterki,a paprykę w krótkie paski.
    Ziemniaki,marchewkę i paprykę skropić olejem i wymieszać z przyprawami,wyłożyć do naczynia żaroodpornego wrzucić do piekarnika ustawionego na 180 C.Na patelni,na oliwie podsmażyć cebulkę z kiełbaską i wrzucić do reszty w piekarniku,wymieszać,boczek plasterki ułożyć na wierzchu 10 min.przed końcem pieczenia.
    Całość pieczemy ok.45 min.w zależności od odmiany ziemniaków,gotowe przed nałożeniem posypujemy koperkiem lub natką pietruszki,podajemy z ulubionymi dodatkami u nas akurat z cukinią.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń