Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ziemniaki po francusku"
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 672
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2127
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1419
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 162
Przepyszne tradycyjne danie
Odsłon: 569
Szybka i smaczna
Odsłon: 9276
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 672
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2127
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1419
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 162
Przepyszne tradycyjne danie
Odsłon: 569
Szybka i smaczna
Odsłon: 9276
Składniki
Śmietanę z mlekiem, masłem i obranymi ząbkami czosnku podgrzej w garnuszku. Dopraw solą i pieprzem. Gdy masło się rozpuści, wyłącz ogień i jeszcze raz wymieszaj.
Ziemniaki obierz jak najcieniej ze skórki. Umyj i potnij na cieniutkie (2-3 mm) plasterki. Ser zetrzyj na drobnej tarce. Gałązki tymianku umyj i osusz. Foremkę do zapiekania wysmaruj masłem i wysyp cienką warstwą bułki.
Plastry ziemniaków ułóż w foremce tak, by lekko zachodziły na siebie – powinno powstać 5-6 warstw. Każdą warstwę przełóż gałązkami tymianku lub posyp suszonym. Całość lekko dociśnij. Przestudzoną śmietanę wymieszaj z serem. Zalej ziemniaki. Górna warstwa ma być lekko przykryta płynem.
Przykryj folią aluminiową i piecz 40-45 minut w 190oC. Zdejmij folię i jeśli ziemniaki są już miękkie, zapiekaj kolejne 5 minut do zrumienienia górnej warstwy.Źródło: Naj