Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaki w boczku

Ziemniaki w boczku

Autor:

Przepisów i artykułów: 770 Ocena: 6579

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Ziemniaki w boczku"

Składniki

  • 6 ziemniaków
  • 12 długich plasterków wędzonego boczku
  • 12 grubych plastrów żółtego sera
  • pół łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • łyżeczka tymianku
  • sól
  • olej
  • strąk papryki
  • cebula
  • pieczarki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie na pół twardo. Odcedź i ostudź.

  2. Całkowicie zimne ziemniaki przekrój na pół. Na każdy połóż plaster sera, owiń plasterkiem boczku. Zepnij wykałaczkami. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem lub dużą blachę wyłóż folią aluminiową i też posmaruj olejem. Ułóż przygotowane ziemniaki. Z wierzchu posyp papryką oraz tymiankiem. Wokół połówek ziemniaczanych ułóż pokrojoną paprykę, pieczarki, cebulę. Zapiekaj 30 minut w temp. 180°C. Podaj na stół bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.

  3. Pieczone ziemniaki możesz przyrządzić także w inny sposób. Obrane osuszone ziemniaki pokrój na ćwiartki. Wymieszaj w misce trochę oleju, ostrej mielonej papryki oraz tymianku lub innych ulubionych ziół. Wsyp ziemniaki i wymieszaj. Układaj na blaszce. Piecz ok. 40 minut. Podaj z mięsem.

  4. Barbara Murawska z Rawicza

    Źródło: Takie jest życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń