Do góry

Przekąski Przepis na:

Ziemniaki w sosie beszamelowym

Ziemniaki w sosie beszamelowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 4290

Dodano:

Odsłon: 34834

jako dodatek do dania drugiego,rewelacyjnie smakuje z kotletem mielonym i schabowym.

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i pokroić na grube plastry,obgotować ok.5 minut i odcedzić.przygotować sos beszamelowy:na małym ogniu w garnuszku roztopić masło,dodać mąkę i dokładnie wymieszać,gdy uzyskamy jednolitą masę powoli wlać 1,5 szklanki zimnego mleka stale mieszajac i zagotować ,doprawić solą ,pieprzem,oregano i kurkumą .W drugim małym garnuszku na małym ogniu rozpuścić serek kanapkowy i pozostałe mleko do uzyskania gładkiej masy ,posolic do smaku.

  2. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem wyłożyć połowę ziemniaków,posolić odrobinę i zalać połową sosu beszamelowego ,na to druga część ziemniaków,odrobina soli i reszta sosu,na wierzch wylać sos z serka kanapkowego .Włożyć do piekarnika i zapiekać w 180 stop.ok 40 minut,pod koniec zapiekania posypać startym żółtym serem.Życzę smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tolada 29 sierpnia 2017 Może i dobre, ale sos nie jest sosem bechamel...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewisienka22 12 kwietnia 2011 Wypróbowałam i są świetne, szkoda tylko, że takie kaloryczne. Pozdrawiam:)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

edytek 18 marca 2010 Robiłam ostatnio, są pyszne i napewno na stałe zagoszczą w naszym menu :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 02 lutego 2010 zawsze mi się podoba , kiedy ziemniaki są w roli głównej :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń