Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ziemniaki w zapiekance ze schabem"
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 581
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 194
Polecam.
Odsłon: 924
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 245
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 581
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 194
Polecam.
Odsłon: 924
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 245
Składniki
Czas przygotowania 90 minut. Cena porcji ok. 4,50 zł.
Ziemniaków nie obieramy, tylko szorujemy pod bieżącą wodą szczoteczką lub specjalną rękawiczką. W ten sposób pozbędziemy się większości delikatnej skórki. Następnie nacinamy każdy ziemniak do połowy w kilku miejscach obok siebie, jakbyśmy chcieli go pokroić w bardzo cienkie plastry.
Schab kroimy w niezbyt grube plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki nacięciami do góry i przekładamy je schabem.
W garnuszku zagotowujemy mleko ze śmietaną, dodajemy mąkę kukurydzianą, starty żółty ser, doprawiamy pieprzem, majerankiem, solą i dobrze mieszamy. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i powstałym sosem zalewamy ziemniaki oraz schab. Pieczemy 60–70 minut w 200oC. 15 minut przed końcem możemy przykryć naczynie z zapiekanką folią aluminiową, żeby góra za bardzo się nie spiekła.
Wartość odżywcza porcji 750 kcal Białko 48 g/Tłuszcz 35 g/Węglowodany 53 gŹródło: Rewia