Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ziemniaki z jajkiem sadzonym"
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 173
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 120
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1054
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 512
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 42
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 173
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 120
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1054
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 512
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 42
Składniki
<strong>Magdalena Skrzypek z Głogowa</strong>
Ziemniaki szoruję ostrym czyścikiem. Gotuję w łupinach w osolonej wodzie około 10 minut, by pozostały twardawe. Można do gotowania dodać listek laurowy. Rozgrzewam olej na patelni lub w głębokim rondlu z grubym dnem. Zimne ziemniaki kroję na talarki szerokości około 0,5 centymetra.
Ziemniaki wrzucam na rozgrzany olej. Smażę do miękkości. Pod koniec dodaję czosnek wyciśnięty przez praskę. Doprawiam pieprzem, ewentualnie solą. Gdy nabiorą ładnego, złotego koloru, posypuję papryką i zdejmuję z ognia. Wykładam je na ręcznik papierowy, by dobrze odsączyć nadmiar tłuszczu.
Równocześnie smażę jajka na maśle. Doprawiam solą i pieprzem. Zostawiam parę gałązek szczypiorku do dekoracji, resztę siekam. Ziemniaki mieszam delikatnie z serem i dzielę na porcje. Na każdą kładę po jednym jajku i posypuję szczypiorkiem. Ozdabiam zieleniną i podaję.Źródło: Tina