Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaki z młodą kapustą i brokułem

Ziemniaki z młodą kapustą i brokułem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1815 Ocena: 41754

Dodano:

Odsłon: 624

Pyszny dodatek do mięsa, idealnie sprawdzi się też w roli samodzielnego dania.

Składniki

  • 7 młodych ziemniaków
  • 2 młode marchewki
  • 1/2 główki kapusty młodej
  • 1/4 brokułu
  • 1 por
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • koperek
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W garnku gotujemy 400 ml wody.
    Ziemniaki obieramy, większe kroimy, dodajemy do wody razem z pokrojoną na plasterki marchewką. Następnie wrzucamy grubo poszatkowaną kapustę oraz różyczki brokułu.
    Mieszamy i gotujemy przez chwilę.
    Później dodajemy por, pokrojony na plasterki, liście laurowe, ziele angielskie, tymianek, pieprz i kminek. Gotujemy 3 min.
    Dodajemy szczyptę soli, mieszamy i gotujemy kolejne 3 min. Mieszamy razem posiekaną natką pietruszki, kurkumę, mieszamy i gotujemy przez kwadrans. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Podajemy z posiekanym koperkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń