Do góry

Przekąski Przepis na:

Ziemniaki zapiekane z białą kiełbasą i grzybami.

Ziemniaki zapiekane z białą kiełbasą i grzybami.

Autor: asiunia54

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 365

Dodano: 11.03.2010

Odsłon: 1076

Danie bardzo proste i szybkieo wyśmienitym smaku.

Składniki

  • grzyby mrożone, 1/2 kg
  • ziemniaki, 1 kg
  • cebule, 2 średnie
  • kiełbasa biała, 4 kawałki
  • Jaja, 3 szt
  • śmietana 18 %, 2 małe lub 1 duża
  • sól i pieprz
  • masło
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Grzyby gotujemy, grzyby odparowujemy tak żeby pozostała tylko 1 szkl. Ziemniaki gotujemy w mundurkach 10 minut w osolonym wrzątku. Studzimy i obieramy. Cebulę kroimy w talarki, zeszklić na maśle. Kiełbase i ziemniaki kroimy w plasterki.

  2. Śmietanę miksujemy z jajkami i wywarem, dodać sół i łyżeczkę pieprzu. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na dnie układamy ziemniaki, następnie cebulę, grzyby i kiełbasę. Powtarzamy aż do wyczerpania zapasów składników. Zalewamy śmietana zmiksowana z jajkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń