Do góry

Przekąski Przepis na:

Zimna płyta - rolada serowa

Zimna płyta - rolada serowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 323

Dodano:

Odsłon: 36771

Hit ostatnich świąt - rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami - cudowna, najlepsza, przepyszna! Wiem, wiem bomba kaloryczna ale ten smak grzechu wart ;)

Składniki

  • 4 jajka
  • 40 dag sera goudy w kawałku
  • dwie kopiaste łyżki majonezu
  • podwójny filet z kurczaka
  • 50 dag pieczarek
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 duża cebula
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do miski wbijamy jajka, dodajemy majonez i roztrzepujemy do połączenia się składników. Następnie ścieramy na grubych oczkach ser i mieszamy z jajkami.
    Tak przygotowaną masę wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wyrównujemy na całej powierzchni. (Chodzi o blaszkę tą z wyposażenia piekarnika)

    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy 20 minut (funkcja góra-dół).

    Po upływie tego czasu wyciągamy placek i odstawiamy do przestudzenia.

  2. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na odrobinie oleju, dodajemy umyte, pokrojone pieczarki i smażymy do odparowania wody. Doprawiamy solą i pieprzem.

    Fileta z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i rozbijamy bardzo cienko.

  3. Z placka ściągamy papier i obracamy tak aby gładka strona była na górze. Wykładamy na to ubite piersi kurczaka (na całej powierzchni) delikatnie oprószamy je solą. Następnie wykładamy pieczarki z cebulką i wyrównujemy. Zwijamy jak roladę, układamy na blaszce łączeniem w dół i wkładamy do piekarnika na 45 minut 180 stopni C.

    Roladę można spałaszować na ciepło ale najlepsza jest na zimno, doskonale się kroi, nie pęka, nie kruszy się - no ideał :) Tylko kalorii to ma trochę... niestety ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Joanna25 28 kwietnia 2016 polecam,mnie najbardziej smakuje z sosem tatarskim

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bzderen 28 kwietnia 2016 Przepis super a dla kolorystyki dodałam jeszcze plastry czerwonej papryki.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joanna116 13 stycznia 2015 Rolada wygląda bardzo apetycznie, z pewnością wypróbuję :-).

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń