Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na ""Zimne nóżki" z wędliną"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 155
Polecam.
Odsłon: 819
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 83
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9213
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 155
Polecam.
Odsłon: 819
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 83
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9213
Składniki
Żelatynę wymieszaj z odrobiną zimnej wody, odstaw, by spęczniała. Bulion zagotuj z winem. Dopraw do smaku solą, cukrem i sokiem cytrynowym lub octem. W gorącym bulionie rozpuść żelatynę. Wystudź. Jajka ugotuj na twardo. Pomidorki pokrój w kostkę, szynkę w paseczki.
Jajka przekrój na pół. Połowę estragonu posiekaj. Na dno salaterek wlej po 3 łyżki galaretki. Wstaw do lodówki, by zastygła. Następnie na warstwie galaretki ułóż jajka, szynkę, pomidorki i posiekany estragon.
Wlej resztę galaretki. Włóż do lodówki na 3 godz. Gotowe galaretki wyłóż na talerze, ozdób estragonem.
<strong>"Zimne nóżki" z wędliną - wersja II</strong>
jajka; 20 dag plastrów mortadeli; duża ugotowana marchew; 2 szkl. klarownego bulionu drobiowego; 3 gałązki estragonu; sól, szczypta cukru; 2 dag żelatyny; sok z cytryny.
Żelatynę wymieszaj z odrobiną zimnej wody, odstaw, by spęczniała. Bulion zagotuj. Dopraw do smaku solą, cukrem i sokiem cytrynowym. W gorącym bulionie rozpuść żelatynę. Odstaw do wystudzenia. Jajka ugotuj na twardo. Marchewkę pokrój w kostkę, mortadelę w paseczki. Jajka pokrój na ćwiartki.
Połowę estragonu posiekaj. Na dno salaterek wlej po 3 łyżki galaretki. Wstaw do lodówki, by zastygła. Następnie na warstwie galaretki ułóż po 3 ćwiartki jajka, paski mortadeli, marchewkę i posiekany estragon. Wlej resztę galaretki.
Włóż do lodówki na 3 godz. Gotowe galaretki wyłóż na talerze, ozdób estragonem.Źródło: Świat kobiety