Do góry

Desery Przepis na:

"Zimne nóżki" z wędliną

Zimne nóżki z wędliną

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28003

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na ""Zimne nóżki" z wędliną"

Składniki

  • 4 jajka; 20 dag plastrów szynki gotowanej; 4 małe pomidorki; 1
  • 5 szkl. klarownego bulionu drobiowego; 100 ml wytraw. białego wina; 3 gałązki estragonu; sól
  • szczypta cukru; 2 dag żelatyny; cytryna
  • ew. ocet winny
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Żelatynę wymieszaj z odrobiną zimnej wody, odstaw, by spęczniała. Bulion zagotuj z winem. Dopraw do smaku solą, cukrem i sokiem cytrynowym lub octem. W gorącym bulionie rozpuść żelatynę. Wystudź. Jajka ugotuj na twardo. Pomidorki pokrój w kostkę, szynkę w paseczki.

  2. Jajka przekrój na pół. Połowę estragonu posiekaj. Na dno salaterek wlej po 3 łyżki galaretki. Wstaw do lodówki, by zastygła. Następnie na warstwie galaretki ułóż jajka, szynkę, pomidorki i posiekany estragon.

  3. Wlej resztę galaretki. Włóż do lodówki na 3 godz. Gotowe galaretki wyłóż na talerze, ozdób estragonem.

  4. "Zimne nóżki" z wędliną - wersja II

  5. jajka; 20 dag plastrów mortadeli; duża ugotowana marchew; 2 szkl. klarownego bulionu drobiowego; 3 gałązki estragonu; sól, szczypta cukru; 2 dag żelatyny; sok z cytryny.

  6. Żelatynę wymieszaj z odrobiną zimnej wody, odstaw, by spęczniała. Bulion zagotuj. Dopraw do smaku solą, cukrem i sokiem cytrynowym. W gorącym bulionie rozpuść żelatynę. Odstaw do wystudzenia. Jajka ugotuj na twardo. Marchewkę pokrój w kostkę, mortadelę w paseczki. Jajka pokrój na ćwiartki.

  7. Połowę estragonu posiekaj. Na dno salaterek wlej po 3 łyżki galaretki. Wstaw do lodówki, by zastygła. Następnie na warstwie galaretki ułóż po 3 ćwiartki jajka, paski mortadeli, marchewkę i posiekany estragon. Wlej resztę galaretki.

  8. Włóż do lodówki na 3 godz. Gotowe galaretki wyłóż na talerze, ozdób estragonem.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń