Do góry

Zupy Przepis na:

Zimowa zupa

Zimowa zupa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1815 Ocena: 41752

Dodano:

Odsłon: 3428

Zdecydowanie opowiadamy się za brukselką, w każdej formie.

Składniki

  • 300 g brukselki
  • 1 jabłko granny smith
  • 1 pietruszka
  • 1 marchew
  • 50 g kaszy jęczmiennej
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • olej
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Marchew, seler i pietruszkę kroimy w kostkę.
    Brukselkę oczyszczamy i kroimy na pół.
    W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek i smażymy około minuty. Dodajemy warzywa i pokrojone w kostkę jabłko (bez skóry). Dodajemy zioła i opłukaną kaszę. Dusimy na małym ogniu 5 min, często mieszając.
    Następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy ok. 25 min.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń