Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zimowy kociołek"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 178
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 416
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 449
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 178
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 416
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 449
Składniki
czas ok. 50 min; porcja – 480 kcal, cena 3,20 zł
Filet z kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w niedużą kostkę. Obrane cebule drobno poszatkuj. Boczek pokrój w plastry, a potem na kawałeczki.
Paprykę opłucz, osusz, przekrój na pół. Usuń gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w kostkę. Łodygi selera oczyść z włókien, opłucz, pokrój w plasterki. W kociołku (dużym rondlu lub garnku o grubym dnie) rozgrzej 2-3 łyżki oleju.
Wrzuć posiekaną cebulę, zeszklij ją. Dodaj ryż. Upraż go, a następnie zalej 2 szklankami wody. Dodaj sporą szczyptę soli, liść laurowy i łyżkę ziół prowansalskich.
Na patelni przesmaż na 2 łyżkach oleju mięso kurczaka razem z bo czkiem. Zawartość patelni przełóż do kociołka z ryżem. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Co pewien czas mieszaj całość. Na 5 minut przed końcem duszenia dodaj paprykę i seler. Gotowe danie dopraw do smaku solą, pieprzem oraz mieloną ostrą papryką.Źródło: Świat kobiety