Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziołowe piersi z indyka z parowaru

Ziołowe piersi z indyka z parowaru

Autor:

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 828

Dodano:

Odsłon: 2567

Jeżeli planujemy gotowanie mięsa na parze, to pamiętajmy, aby je najlepiej na noc zamarynować w oliwie i przyprawach. Mięso jest wtedy bardziej soczyste i wyraziste w smaku. Warzywa można przyprawić tuż przed gotowaniem. Nie żałujmy ziół i aromatycznych przepraw. Ponieważ gotowanie na parze ma być dietetyczne, starajmy się nie używać soli. Ewentualnie można posolić już na talerzu, przed samym podaniem.

Składniki

  • mięso z piersi indyka 400 g
  • mieszanka ziołowa: suszona cebula, czosnek, pokruszone ziele angielskie i liść laurowy, majeranek
  • ziemniaki 3-4 szt.
  • kmin rzymski lub nasz kminek 1 łyżeczka
  • mieszanka suszonych warzyw
  • czerwona cebula 1-2 szt.
  • mrożona marchewka mini 1/2 op.
  • olej rzepakowy 1 łyżka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w cztery plastry. Obsypujemy obficie ziołową mieszanką. Ja miałam gotową mieszankę, ale można wszystkie składniki ziołowe utłuc w moździerzu lub zmiksować w blenderze. Polewamy oliwą (ok.3 łyżki ). Odstawiamy do lodówki na noc ( pod przykryciem ) lub minimum na godzinę.

  2. Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt grube plastry, obsypujemy kminem rzymskim i zmiksowanymi, suszonymi warzywami. Polewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Cebulę kroimy w plastry. Układamy kolejno w parowarze: plastry mięsa, ziemniaki z cebulą, marchewkę. Następnie nastawiamy parowar na 30 minut. Gotowe danie przyprawiamy ewentualnie solą, pieprzem, sproszkowaną papryką. Podajemy z sezonową surówka lub ( tak jak ja ) z konserwowym ogórkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Meli-Treli 16 lipca 2018 Super przepis . Zrobię go w multicookerze. Ciekawe jak wyjdzie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń