Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziołowy kurczak pod pierzynką

Ziołowy kurczak pod pierzynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6497

Dodano:

Odsłon: 13193

Efektowne, smaczne, proste.

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka przygotowujemy dzień wcześniej. Kroimy w grubą kostkę, przyprawiamy solą, ziołami, polewamy 2 łyżkami oliwy i wkładamy na noc do lodówki.

  2. Cebulę podsmażamy na łyżce oliwy, pieczarki kroimy na duże kawałki (jeśli są średniej wielkości wystarczy przeciąc je na pół). Podsmażamy razem z cebulą. Dodajemy połowę kostki grzybowej.

  3. Kurczaka podsmażamy osobno na patelni, gdy zbieleje przekładamy do pieczarek. Całość zalewamy szklanką wody, dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, curry, trochę ziół oraz pokrojonego w talarki pora i chwilę gotujemy.

  4. Pod koniec przyprawiamy pieprzem, magą i zagęszczamy łyżką lub dwoma mąki. Gulasz nie powinien być zbyt gęsty. Posypujemy natką pietruszki.

  5. Gulasz nakładamy do miseczek (najlepiej bulionówek). Z ciasta francuskiego wykroić należy koła większe o około 1 cm od szerokości bulionówek tak aby można nim było zakleić miseczki od góry. Boki dokładnie docisnąć do miseczek. Z reszty ciasta wykroić serduszka i wszystko zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut (ciasto powinno mieć złocisty kolor). Bulionówki ułożyć na mniejszych talerzach, gdyż będą bardzo gorące. Na wierzchu każdej bulionówki (na cieście) położyć upieczone serduszko. Jemy z wkruszonym ciastem w gulaszu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

patusia5 21 lutego 2010 Mnie na początku też ciasto wpadało do bulionówek, ale za którymś razem doszłam do tego, że ciasto musi być dobrze napięte na bulionówkach i dobrze doklejone, tak aby nie było dostępu powietrza. Wtedy parujący sos wypcha je do góry. Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maciek2m75 21 lutego 2010 ten przepis pokazala Nigella ale bardzo oryginalne

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

damian15 21 lutego 2010 Ten sam przepis ostatnio robiła Nigella i aż mi ślinka ciekła musi być wyśmienite

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

milkaplp 21 lutego 2010 Po włożeniu do piekarnika ciasto wpadło mi do bulionówek :((

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agulaa 16 lutego 2010 Nigella ostatnio robiła coś takiego. Musi być pyszne:D dodaję do ulubionych!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

katarina9944 16 lutego 2010 bardzo mi się podoba ten przepis, wypróbuję w sobotę, teściowe przychodzą na kolację......

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 15 lutego 2010 Świetny pomysł, smaczny i dekoracyjny!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 14 lutego 2010 Patusiu5, świetny pomysł! Dodałam do ulubionych. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń