Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Złociste faworki na piwie"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 251
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 455
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 473
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 251
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 455
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 473
Składniki
Do szklanki włóż żółtka. Przełóż je do miski. Następnie do szklanki wlej tyle piwa, ile zajmowały żółtka.
Żółtka i piwo zagniataj, stopniowo dodając mąkę (nie należy dodawać zbyt dużo mąki, bo faworki wyjdą twarde – jeśli jest za dużo mąki, należy dolać piwa). Ciasto powinno być miękkie, elastyczne, nie kleić się do rąk.
Ciasto rozwałkuj, wytnij paski. Natnij w środku, przełóż jeden lub dwa rogi przez środek, formując faworki. Usmaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Faworki dobrze osącz na papierowym ręczniku, oprósz cukrem pudrem.
Przepis przysłała Justyna Cukier z Domaszna.
<strong>Czas przygotowania 30 min, ilość porcji 2, cena za porcję 1,60 zł.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie