Do góry

Dania główne Przepis na:

Złociste pierożki

Złociste pierożki

Autor:

Przepisów i artykułów: 69 Ocena: 603

Dodano:

Odsłon: 13603

Niezwykle łatwe i szybkie do zrobienia, a także pyszne i eleganckie, takie są pierożki z ciasta francuskiego z kaszą gryczaną oraz wędzonym twarogiem. Oczywiście jak wszystkie pierożki, najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe. Więcej na blogu: www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • 2 ciasta francuskie
  • 1 woreczek kaszy gryczanej
  • 250 gramów wędzonego sera twarogowego (np. Pilos)
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. • Kaszę gryczaną gotujemy według zaleceń na opakowaniu
    • Ser twarogowy rozdrabniamy widelcem, dodajemy trzy łyżki mleka i mieszamy
    • Cebulkę kroimy na drobna kostkę i podsmażamy na oleju do uzyskania złocistego koloru
    • Do twarogu dodajemy usmażoną cebulkę oraz ugotowana kasze gryczaną i całość dokładnie mieszamy

  2. • Z ciasta francuskiego odciskamy za pomocą szklanki okręgi, nakładamy farsz i lepimy pierogi
    • Uformowane pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem
    • Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy pierożki przez 15-20 minut

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 13 grudnia 2018 Francuz jest dobry na wszystko i każde jedzonko w nim się udaje :) Takie rumiane pierożki są rewelacyjne i też często robimy różne wariacje pierogowe :D

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń