Do góry

Dania główne Przepis na:

Złociste polędwiczki drobiowe

Złociste polędwiczki drobiowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 936 Ocena: 24175

Dodano:

Odsłon: 19136

Często zajadamy się kubełkami z kawałkami kurczaka kupionymi w znanych sieciach fast food, ale takie kąski możemy przygotować także sami. Takie domowe dadzą nam pewność, że użyte składniki nie będą budziły wątpliwości, a my będziemy świadomi tego co jemy. Bardzo lubię takie delikatne i soczyste kawałki kurczaka w złocistej, chrupiącej i smakowitej panierce. Tym razem postanowiłam przygotować delikatne polędwiczki drobiowe w lekko pikantnej panierce z ziołami. Serdecznie polecam!

Składniki

  • 400 g polędwiczek drobiowych
  • PANIERKA
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki maślanki naturalnej
  • mąka
  • tymianek
  • oregano
  • ostra papryka
  • czosnek granulowany
  • kurkuma mielona
  • pieprz czarny
  • sól do smaku
  • + olej rzepakowy do smażenia
1-2 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. W miseczce łączymy jajka i maślankę, a następnie wkładamy do nich oczyszczone polędwiczki i odstawiamy na około 30 - 40 minut*.

    * Taka jajeczno - maślankowa zalewa sprawi, że polędwiczki będą w środku delikatne i niezwykle soczyste.

  2. Mąkę mieszamy z solą oraz ziołami: tymiankiem, oregano, czosnkiem granulowanym, kurkumą, ostrą papryką i pieprzem. Polędwiczki wyciągamy z jajeczno - maślankowej marynaty i obtaczamy je w mące z przyprawami*, a następnie wkładamy je na głęboki, dobrze rozgrzany olej rzepakowy. Polędwiczki smażymy z każdej strony przez około 7 - 8 minut do momentu, aż nabiorą złocistej barwy.

    * Możemy zrobić też podwójną panierkę. Polędwiczki widoczne na zdjęciach były panierowane tylko raz.

    Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.

  3. Gotowe polędwiczki podajemy z ulubionymi sosami. Świetnie komponują się z sosem barbecue oraz czosnkowym.

  4. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń