Do góry

Dania główne Przepis na:

Złociste risotto z kurkami i sezamem

Złociste risotto z kurkami i sezamem

Autor: Futka

Przepisów i artykułów: 851 Ocena: 20069

Dodano: 12.09.2017

Odsłon: 3881

Risotto to jedno z moich ulubionych dań, a kurki to grzyby, które lubię najbardziej, dlatego dzisiaj postanowiłam połączyć oba moje "podniebienne rozpieszczacze". Danie ma piękny złoty kolor, dzięki dodatkowi kurkumy i szafranu, a smak całości podkreśla parmezan i prażone ziarna sezamu. To wydanie risotto bardzo przypadło do gustu moim kubkom smakowym i Wam także polecam skosztowanie tego połączenia.

Składniki

  • 1 szklanka ryżu Arborio
  • 2 szalotki
  • 120 g kurek
  • 1 kieliszek wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • bulion
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • szczypta szafranu
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem (z dodatkiem kurkumy i szafranu), pamiętając o częstym mieszaniu.

  2. Na drugiej patelni smażymy kurki na maśle. W trakcie smażenia oprószamy je delikatnie solą, aby szybciej oddały wodę oraz zachowały ładny kolor, a następnie odkładamy je na talerzyk.

  3. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy wcześniej podsmażone kurki. Na koniec dodajemy starty parmezan, posiekaną natkę pietruszki (około 2 łyżki), doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy, ściągamy z gazu, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty.

  4. Gotowe risotto podajemy z uprażonymi ziarnami sezamu. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń