Do góry

Zupy Przepis na:

Złota zupa rybna

Złota zupa rybna

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 4

Sprawdzony przepis na "Złota zupa rybna"

Składniki

  • 80 dag filetu z dorsza
  • 30 dag korpusów z ryb
  • 1 włoszczyzna
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 cytryna
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • 1 łyżeczka zielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka oregano qszczypta szafranu lub kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Dorsza umyj i osusz. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 1 godz.

  2. Włoszczyznę obierz i pokrój na kawałki. Seler podsmaż na suchej patelni. Warzywa, korpusy z ryb oraz przyprawy (bez kurkumy) włóż do 1,3 l zimnej wody. Gotuj ok. 30 minut. Pod koniec gotowania włóż przygotowanego dorsza. Gdy zmięknie, wyjmij rybę oraz warzywa, bulion przecedź. Marchewkę i por pokrój w talarki.

  3. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj oddzielnie, a gdy będą już miękkie, dodaj do wywaru rybnego wraz z marchewką i porem. Dołóż seler. Wsyp szafran lub kurkumę i zwiększ ogień, by zredukować wywar – zupa będzie bardziej esencjonalna. Pod koniec dodaj kawałki dorsza i gotuj jeszcze 5 minut. Przed podaniem posyp posiekaną natką.

  4. Czym zagęścić zupę?

  5. Miłośnikom bardziej sycących zup proponujemy zdrowe sposoby zagęszczania!

  6. •Zmiksowane warzywa: część warzyw z gotowania zmiksuj lub przetrzyj przez drobne sitko i połącz z zupą.

  7. •Kaszka manna: pod koniec gotowania domieszaj kilka łyżek kaszki manny (lub kukurydzianej).

  8. •Żółtka: żółtko rozmąć z kilkoma łyżkami przestudzonego wywaru lub zimnej wody i wlej wąską strużką do zupy. Nie gotuj już!

  9. •Jogurt naturalny zamiast śmietany: musisz go również zahartować, czyli „zagrzać” kilkoma łyżkami gorącego bulionu. Zupa może nabrać lekko kwaskowatego posmaku.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń