Do góry

Dania główne Przepis na:

Złoty kurczak w miodzie i piwnie jabłkowym

Złoty kurczak w miodzie i piwnie jabłkowym

Autor: biurwa

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 3251

Dodano: 10.06.2012

Odsłon: 4783

Pyszny, soczysty i aromatyczny kurczak

Składniki

  • cały kurczak, 1 szt.
  • Miód, 3 łyżki
  • piwo jabłkowe (np. Redd's), 1 butelka
  • przyprawa do kurczaka (Złoty Krczak z Prymatu), 1 opakowanie
  • słodka papryka, 1 łyżeczka
  • pieprz,, szczypta
  • CZOSNEK GRANULOWANY, 0,5 łyżeczki
  • olej, 2 łyżki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka czyścimy, opalamy z resztek pierza, dokładnie myjemy i osuszamy.

  2. Mieszamy olej, miód, przyprawa do kurczaka (złoty kurczak z Prymatu), słodką paprykę, czosnek i pieprz. Tak przygotowaną Marynatą smarujemy całego kurczaka w środku też i odstawiamy do lodówki na noc.

  3. Na drugi dzień pieczemy go na 180 stopni, przez 90 minut (nie używamy termo obiegu w piecu, bo kurczak będzie suchy), co pół godziny przewracamy go, a co 15 podlewamy piwem jabłkowym.

  4. Czas pieczenia zależy od wielkości kurczaka zasada jest taka, że na kilo mięsa przeznaczamy godzinę w piekarniku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń