Do góry

Dania główne Przepis na:

Żołądki drobiowe po tajsku

Żołądki drobiowe po tajsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2073 Ocena: 46345

Dodano:

Odsłon: 11435

Zainspirowani smakami kuchni tajskiej postanowiliśmy ją lekko zaadoptować. No cóż, wyszło mega smacznie <3

Składniki

  • 300 g żołądków drobiowych
  • 2 liście kaffiru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki
  • 150 g makaronu chow mein
  • 150 g małych pieczarek
  • 1 mała czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 4 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz
1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Żołądki czyścimy i myjemy. Zalewamy zimną wodą, dodajemy liście kaffiru i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i kroimy w paski. Następnie mieszamy z mąką i sosem sojowym.

    Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.

    Pieczarki czyścimy i kroimy na ćwiartki.

    Paprykę kroimy na paski.

    Czosnek kroimy w drobną kostkę, szalotkę w piórka.

    Na oleju, na małym ogniu, podsmażamy czosnek i szalotkę, tak by puściły aromat. Następnie wrzucamy paprykę i pieczarki, zwiększając płomień. Po kilku minutach dodajemy mięso, smażymy, cały czas mieszając, 5-6 min dodając cukier, sól i pieprz do smaku.

    Do całości dodajemy makaron,sos ostrygowy i posiekany na większe kawałki szczypiorek. Dokładnie mieszamy i podajemy od razu po przygotowaniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń