Do góry

Dania główne Przepis na:

Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym

Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 558

Dodano:

Odsłon: 2494

Pyszny i prosty sposób na szybki obiad.

Składniki

  • 1/2 kg żołądków drobiowych
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki wywaru z żołądkó
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 5 łyżek ostrego chrzanu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do garnka wlewamy 1 i 1/2 litra wody i solimy ją. Po zagotowaniu wrzucamy umyte i pokrojone na 3 części żołądki. Gotujemy je ok. 1 i 1/2 godziny aż będą miękkie.
    W osobnym garnku roztapiamy masło i robimy na nim jasną zasmażkę z mąki. Następnie dodajemy wywar z żołądków, śmietanę i majonez. Dokładnie mieszamy. Kiedy sos zgęstnieje dodajemy chrzan, sok z cytryny, cukier i szczyptę soli. Wszystko mieszamy i dodajemy do sosu żołądki. Wszystko gotujemy jeszcze 5 minut.
    Ja podaję z kaszą gryczaną i ogórkiem konserwowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń