Do góry

Zupy Przepis na:

Żołądki inaczej

Żołądki inaczej

Autor: kulinarnagosia

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 308

Dodano: 15.12.2016

Odsłon: 1507

Nie każdy lubi podroby. Ja uwielbiam ☺ Wymyśliłam taki zamiennik dla flaczków. Bardzo przyzwoicie smakuje. Dla tych, którzy nie lubią zapachu i smaku tradycyjnych flaków może to być dobra alternatywa. Na nadchodzące święta potrawa idealna! Można przygotować dwa dni wcześniej i wtedy jest najlepsza, później wystarczy tylko podgrzać. Polecam !

Składniki

  • -1 kg żołądków drobiowych
  • -1 ćwiartka z kurczaka lub 2 udka bez skóry
  • -warzywa:1 marchewka, 2 pietruszki, pół selera, zielona część pora, 1 cebula
  • -ziele angielskie, liście laurowe
  • -4 ząbki czosnku
  • -torebka przyprawy do flaków
  • -2 łyżki przecieru pomidorowego
  • - do zasmażki: 1 łyżka masła, 1 mała cebula, 1 łyżka mąki
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Żołądki wymoczyć godzinę w zimnej wodzie. Dokładnie wypłukać i ewentualnie oczyścić pozostałości błony. Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Usunąć powstałą szumowinę.

  2. Włożyć ćwiartkę kurczaka, warzywa, cztery kulki ziela angielskiego i 4 liście laurowe. Uzupełnić gorącą wodą, tak aby przykryła składniki.
    Gotować godzinę na wolnym ogniu.

  3. Następnie wyciągnąć warzywa i mięso z żołądkami z wywaru. Żołądki drobno kroimy, mięso z udek lub ćwiartki oddzielamy od kości, wrzucamy do wywaru. Z warzyw dodajemy tylko startą na tarce marchewkę. Przyprawiamy przecierem pomidorowym.

  4. Na patelni podsmażamy na maśle pokrojoną drobno cebulę, dodajemy mąkę, chwilę przysmażmy ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia, rozprowadzamy gorącym wywarem. Mieszamy energicznie, aby nie zrobiły się grudki i wlewamy do zupy również dokładnie mieszając, aż do zagotowania. Dodajemy pokrojony drobno czosnek i mieszankę przypraw. Chwilę jeszcze trzymamy na wolnym ogniu, aby mąka straciła smak surowizny.

  5. Jeżeli uważamy, że smak zupy jest za słodki można dodać łyżkę octu jabłkowego.
    Żołądkowe flaczki powinny odpocząć godzinę po ugotowaniu. Wtedy dopiero zioła i przyprawy nabierają swojej mocy i ewentualnie możemy jeszcze coś doprawić. Smacznego ☺

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń