Do góry

Dania główne Przepis na:

Żołądki indycze w sosie chrzanowym

Żołądki indycze w sosie chrzanowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1922

Dodano:

Odsłon: 511

Zanim zaprotestujecie, że nie jecie podrobów, w tym żołądków, przeczytajcie to, co chcę Wam o nich powiedzieć. Podobnie jak wątróbka mają same zalety: są doskonałym źródłem białka - w 100 gramach jest go aż 17 gram! Zawierają cynk, miedź, potas, selen, żelazo, witaminy B1 i B2 oraz niacynę. Cholina z kolei sprawia, że doskonale regulują gospodarkę lipidową oraz funkcjonowanie wątroby i układu nerwowego. Tyle naukowej teorii, teraz moja opinia: odpowiednio przygotowane i przyrządzone są pyszne, niskokaloryczne i można je pomylić z innymi rodzajami mięs. Pogląd o tym, że trzeba je baaardzo długo gotować, wynika z faktu, że nie wszyscy oczyszczają je ze wszystkich twardych i błonkwatych elementów. Jeśli podejdziecie do nich jak do filetowania ryb, okaże się, że wcale tak nie jest. Zapraszam dziś na żołądki indycze z prażonym czarnym pieprzem, otulone pysznym chrzanowo - śmietanowym sosem.

Składniki

  • 700 g żołądków indyczych (to minimalna ilość, ponieważ po oczyszczeniu odpada 20%)
  • 3 plasterki margaryny zwykłej lub mlecznej
  • 1 mała cebula
  • 10 - 12 ziaren czarnego prażonego pieprzu
  • 4 łyżeczki tartego chrzanu (świeży lub ze słoiczka)
  • 2 kopiate łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 1 kopiata łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki siekanego koperku (świeży lub mrożony)
  • woda
  • sól morska, słodka wędzona papryka, pieprz świeżo zmielony
  • 1 łyżka sosu sojowego
3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Żołądki opłukać i wyfiletować: wyciąć środek i błonki zewnętrzne, by zostały czyste mięśnie.

  2. Pokroić na średniej wielkości kawałki, w rondlu roztopić margarynę i wrzucić mięso. Obsmażyć z każdej strony, posolić, a gdy żołądki nie będą już krwistego koloru, zalać 500 ml wody, wrzucić ziarna pieprzu i dusić pod przykryciem około 1 godziny. W razie potrzeby uzupełniać wodę w rondlu tak, aby zakrywała żołądki.

  3. Po tym czasie wyciągnąć mięsne kawałki na talerz, pokroić cebulę w kostkę i wrzucić do wywaru, dusić maksymalnie 10 minut, bo ma pozostać chrupka. W kubku sporządzić "zaklepkę" z niewielkiej ilości wody, śmietany i wody, dokładnie wymieszać, by nie było grudek i wlać do rondla (najlepiej na ten moment zdjąć go z ognia).
    Sos doprawić sosem sojowym, dodać chrzan, słodką wędzoną paprykę, pieprz, wsadzić do niego żołądki i razem gotować do 10 minut, by całość się połączyła i była ciepła. Na minutę przed końcem wrzucić koperek, wymieszać.
    Serwować z tłuczonymi ziemniakami i mizerią z ogórków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pelen_brzuszek 27 marca Prezentacja cudowna, zresztą jak zawsze :)

A smakuje pewnie jeszcze lepiej :)
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń