Do góry

Dania główne Przepis na:

Żołądki indycze z musem jabłkowym, boczniakami i imbirem

Żołądki indycze z musem jabłkowym, boczniakami i imbirem

Autor:

Przepisów i artykułów: 781 Ocena: 14973

Dodano:

Odsłon: 4497

Takie połączenie okazało się strzałem w dziesiątkę. A mus jabłkowy zapewne nie ostatni raz wykorzystany zostanie w potrawach. Przepis wzorowany na przepisie Agaty Wojdy.

Składniki

  • 600 g żołądków indyczych
  • 1 l bulionu drobiowego bio
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 średnie cebule
  • 200 g boczniaków
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowgo jasnego
  • sól
  • pieprz
  • 2 twarde kwaśne jabłka
  • 1 płaska łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 płaska łyżeczka imbiru
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • gałka muszkatołowa
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Żołądki oczyściłem, przekroiłem na ćwiartki, zalałem bulionem na 30 minut, a potem gotowałem na wolnym ogniu z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego do czasu, aż były miękkie.
    Na patelni rozgrzałem olej, na nim zrumieniłem posiekane cebule, dodałem pokrojone w paski boczniaki, miód i posiekany czosnek. Doprawiłem sosem sojowym i pieprzem. Podgotowane żołądki pokroiłem na małe kawałki, dodałem do cebuli, smażyłem ok. 3 minuty. Zalałem bulionem z gotowania, dodałem jabłka starte na mus, lubczyk i starty imbir.
    Dusiłem jeszcze 30 min., , 5 minut przed końcem dodałem koncentrat, doprawiłem odrobina gałki, świeżo mielonym pieprzem i solą. Podałem z kaszą gryczaną, ogórkiem konserwowym i marynowana papryką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Agata2003 28 października Przepis jest autorstwa pani Agaty Wojdy, a ukazla sie ostatnio na lamach magazynu Moje Gotowanie 10/2018. Przydała by sie chociaż wzmianka o tym fakcie, skoro "kopiuje" sie czyjes pomysly :( Nieladnie. Pozdrawiam Agata Odpowiedzi: 2 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ciacho50 15 października Rob zaskakujesz mnie pozytywnie. Pysznie i pomysłowo zarazem i co przepis to ciekawszy. Dotychczas z boczniaków robiłam tylko kotlety. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń