Do góry

Dania główne Przepis na:

Zrazy amerykańskie z szynką i musztardą

Zrazy amerykańskie z szynką i musztardą

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 222

Dodano:

Odsłon: 1538

Autor „Kuchni polsko-amerykańśkiej” zrazy bardzo cenił, bo podał ponad dziesięć przepisów na tę potrawę. Wśród nich są zrazy a la Stroganow (przepis tutaj), zrazy angielskie (z winem), a la Nelson (z cielęciny z dodatkiem kruszonego chleba), po wiejsku (ze słoniną) czy faszerowane kapustą. Zrazy amerykańskie przypominają rolady ślądkie – faszerowane są szynką i musztardą.

Składniki

  • 350 g chudej wołowiny
  • 120 g gotowanej szynki
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • sól, czerwony pieprz, 1 goździk
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić na plastry, rozbić je.

    Szynkę drobno posiekać, zmieszać z musztardami i surowym jajkiem (choć moim zdaniem jajko jest zbędne, bo i tak wypłynie). Posolić, popieprzyć.

    Farsz położyć na mięsie i zwinąć na roladki. Związać sznurkiem.

    Zrazy podsmażyć na patelni. Odłożyć i na tym samym tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę. Gdy zmięknie dodać mąkę, wymieszać.

    Do cebuli dodać zrazy, nalać tyle wody, by przykryła mięso. Dodać sól, pieprz, goździk. Gotować na małym ogniu do miękkości (co najmniej godzinę).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń