Dania główne Przepis na:
Zrazy drobiowe

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 294
Dodano: 10.03.2009
Odsłon: 52418
Składniki
- piersi z kurczaka, 4 sztuki
- Papryka czerwona, 1 sztuka
- papryka zolta, 1 sztuka
- pieczarki-duze, 4 sztuki
- cebula-srednia, 1 sztuka
- czosnek, 2 zabki
- Natka pietruszki, 2 lyzki
- pieprz, do smaku
- sol, do smaku
- olej, 1/2 szklanki
- maslo, 1/2 kostki
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Rozbic piersi z kurczaka na jednakowa grubosc-(okolo 0,5 cm).Lekko posolic i popieprzyc z obu stron.
-
Obrac pieczarki ze skorki i wydrazyc nozki,obczyscic papryki z pestek i ze srodka oraz umyc,obrac cebyle i czosnek.
-
Pokroic papryke w duze kostki i pokroic je w sredniej grubosci paseczki.Pokroic pieczarki w paski.Cebule przekroic na pol i pokroic w piorka.Czosnek pokroic w cienkie paseczki.
-
Na rozbitych piersiach na ich srodku ukladamy paseczki papryki,paseczki pieczarek,paseczki cebyli i paseczki czosnku i dodac odrobine posiekanej natki pietruszki(ilosc wedlug uznania i to tez zalezy od wielkosci rozbitej piersi)na koniec warzywa posypac ziarenkami smaku.
-
Nastepnie zwijamy piersi w rulonik i spinamy wykalaczkami,tak aby nic ze srodka nie wypadlo podczas smarzenia.Posypujemy odrobina ziarenek smaku i pieprzem.
-
Na patelnie wlewamy 1/2 szklanki oleju i dodajemy 1/2 kostki masla i roztapiamy.Gdy tluszcz jest juz goracy kladziemy gotowe juz roladki koncem zwinietej strony po to aby podczas smarzenia nie rozpadly sie.Obsmarzamy je okolo 15 minut z obu stron na wolnym ogniu pod przykryciem.
-
Gdy juz ladnie sie zarumienily przekladamy roladki do naczynia zaroodpornego i polewamy tluszczem z patelni i wkladamy je do piekarnika na okolo 20 minut o temp.180°
-
Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub z frytkami.
Komentarze do przepisu (7)

Katarinka 30 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
Super wygladaja te zawijance! zrobie koniecznie :)) Pozdrawiam.4 Kto głosował? | Odpowiedz

ainam1 21 lipca 2009Zgłoś do usunięcia
... ja dodałam jeszcze plasterek sera, mmmm5 Kto głosował? | Odpowiedz

ainam1 21 lipca 2009Zgłoś do usunięcia
Mniam, mniam - idealne na kolację, mój facet był zachwycony, a ciężko go zaskoczyc smakowo jeśli chodzi o piersi kurczaka :D4 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 10 maja 2009Zgłoś do usunięcia
NAPRAWDĘ PYSZNE POLECAM!!4 Kto głosował? | Odpowiedz

jarko133 09 maja 2009Zgłoś do usunięcia
Super wyśmienite. Lubię takie kombinacjePOZDRAWIAM
4 Kto głosował? | Odpowiedz

mtarna 23 marca 2009Zgłoś do usunięcia
Zrobiłam na niedzielny obiad, tylko nie dodałam papryki bo jestem uczulona na nią, zamiast niej dodałam szynke pokrojoną w paseczki. Było bardzo pyszne :)4 Kto głosował? | Odpowiedz

agulam22 10 marca 2009Zgłoś do usunięcia
mniam mniam -brzmi pysznie :)4 Kto głosował? | Odpowiedz