Do góry

Dania główne Przepis na:

Zrazy wieprzowe z mięsem mielonym i ogórkiem kiszonym.

Zrazy wieprzowe z mięsem mielonym i ogórkiem kiszonym.

Autor: Bellapi

Przepisów i artykułów: 172 Ocena: 1789

Dodano: 02.12.2017

Odsłon: 2179

Kocham zrazy. Kojarzą mi się ze Śląskiem gdzie w dzieciństwie spędzałam wakacje u rodziny. Kluchy, zrazy i wiele innych śląskich potraw i ich wspomnienie przywołuje uśmiech na twarzy :)

Składniki

  • 6 - 7 kotletów ze schabu lub karkówki wieprzowej
  • 350g mięsa mielonego ( to od Was zależy czy będzie wieprzowe czy wołowe )
  • 6 ogórków kiszonych
  • Sól
  • Pieprz
  • 3 ząbki czaosnku
  • 3 jajka
  • Majeranek
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • szczypta ostrej papryki
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżki mąki
  • Olej rzepakowy
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kotlety rozbijamy mocno tłuczkiem.
    Oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy.

    W misce mięso mieszamy z majerankiem, solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem kiszonym.

    Na rozbite kotlety kładziemy przygotowany farsz, dokładnie zwijamy ( możemy użyć nici kuchennych).
    Obsmażamy na rozgrzanym oleju i przekładamy do garnka.
    Na pozostałym tłuszczu smażymy drobno posiekaną cebulę.
    Przekładamy do zrazów.
    Zalewamy ok. 0,5 litra wrzątku, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
    Dusimy do miękkości.
    Doprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą i słodką.
    Gdy mięsko będzie miękkie robimy zasmażkę z mąki i oleju.
    Wlewamy do całości i energicznie mieszamy.
    Zagotowujemy.
    Podajemy z ugotowanymi ziemniakami bądź kluskami śląskimi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń