Do góry

Dania główne Przepis na:

Zrazy wołowe zawijane

Zrazy wołowe zawijane

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 19361

Dodano:

Odsłon: 15816

Cześć kochani!!! Dzisiaj przyrządzam na obiad zrazy wołowe. Pyszne, z ogórkiem i boczkiem – w sosiku błyskawicznym. Zapraszam!

Składniki

  • 1kg wołowiny
  • olej
  • kawałek wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • mąka do obtoczenia zrazów
  • śmietana 18%
  • 3 ogórki kiszone
  • musztarda
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso kroję w plastry szerokości mniej więcej 1 cm. Każdy kotlet posypuję solą i pieprzem i solidnie rozbijam tłuczkiem. Ogórki kroję w słupki, tak samo boczek, a cebulę w piórka. Każdy plaster mięsa smaruję warstwą musztardy, układam słupek ogórka, boczku i kilka piórek cebuli – ściśle zwijam.

  2. Gotowe zrazy związuję nitką. Można też brzegi spiąć wykałaczkami lub użyć specjalnych klamerek do zrazów – ja wybieram nitkę ponieważ zarówno wykałaczki jak klamerki uniemożliwiają równomierne obsmażenie zrazów ze wszystkich stron.

  3. Każdy zraz obtaczam w mące. Kładę na patelnię, na rozgrzany olej. Obsmażam ze wszystkich stron co chwilę zrazy obracając.

  4. Przekładam zrazy do brytfanki, podlewam wodą. Dorzucam jeszcze do wody pokrojoną cebulę – przyda się potem do sporządzenia sosu. Gotuję mięso około godziny, aż zrazy będą miękkie. Wyjmuje je z brytfanki i zdejmuję z każdego nitki. Teraz możemy przygotować szybki sos.

  5. Do wody w której gotowały się zrazy dosypuję łyżkę mąki, dolewam odrobinę śmietany i doprawiam do smaku. Następnie wszystko dobrze blenduję, tak aby nie było żadnych grudek, a sos miał gładką, aksamitną konsystencję. Zrazy przekładam z powrotem do sosu i wszystko podgrzewam.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń