Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zrazy wołowe zawijane z Mazowsza"
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 4797
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 940
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 227
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 4797
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 940
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 227
Składniki
Kaszę przesyp do garnka. Zalej posolonym wrzątkiem. Ugotuj na sypko. Plastry wołowiny rozbij. Przypraw solą oraz pieprzem. Odłóż na bok. Cebule obierz, posiekaj.
Połowę cebuli zeszklij na łyżce smalcu. Dodaj 4–5 łyżek ugotowanej kaszy. Chwilę razem podsmaż. Zdejmij, przestudź. Wymieszaj z jajkiem.
Każdy kawałek mięsa posmaruj musztardą. Przykryj boczkiem. Nałóż porcje kaszy z cebulką. Zwiń. Zrazy obwiąż mocną nitką i oprósz mąką. Szybko obsmaż je na łyżce smalcu. Podlej bulionem. Duś około godziny. Pod koniec duszenia dolej śmietanę.
Sos przypraw do smaku solą i pieprzem. Marchewki obierz, opłucz, potnij w plasterki i ugotuj w lekko posolonej wodzie. Resztę cebuli zeszklij na pozostałym smalcu. Dodaj resztę kaszy. Podlej odrobiną wody, podgrzej, wymieszaj z marchewką. Przełóż na półmisek. Na kaszy ułóż zrazy. Podawaj z sosem z duszenia mięsa.Źródło: Tina