Do góry

Dania główne Przepis na:

Zrazy z pieca z korniszonem

Zrazy z pieca z korniszonem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Zrazy z pieca z korniszonem"

Składniki

  • 1 kg wołowiny bez kości (udziec
  • rostbef lub pierwsza krzyżowa)
  • 10 dag słoniny
  • 4 korniszony
  • 3 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 kieliszek czerwonego wina wytrawnego
  • 6 łyżek musztardy sarepskiej
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • mąka do oprószenia
  • 3 łyżki smalcu
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w poprzek włókien w plastry o grubości 1 cm. Każdy włożyć w woreczek foliowy, rozbić tłuczkiem. Słoninę i korniszony pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w krążki.

  2. Plastry wołowiny natrzeć musztardą, odstawić na 30 min, na każdym rozłożyć krążek cebuli, kawałek słoniny i korniszona, oprószyć solą i pieprzem, zwinąć jak roladkę, spiąć wykałaczkami lub związać nitką.

  3. Surowe zrazy oprószyć mąką, tymiankiem, zrumienić na smalcu, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zrazy przykryć pozostałą cebulą, podlać winem, dodać 3 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, czosnek.

  4. Piec ok. 2 godz. w temp. 180oC, podlewając wodą.

  5. ok. 160 minut

  6. Zrazy możesz nadziać suszonymi owocami, np. śliwką kalifornijską lub morelą. Zamiast wina można użyć bulionu, np. z kostki.

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń