Do góry

Dania główne Przepis na:

Zrolowana karkówka.

Zrolowana karkówka.

Autor: bulinka27

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 4

Dodano: 19.04.2011

Odsłon: 2437

pyszne i latwe w przyrzadzeniu

Składniki

  • duże plastry karkówki bez kości, 3
  • mała ugotowana (np w rosole) marchewka, 1
  • mały ogórek kiszony, 1
  • kawałek białej części pora
  • cieniutkich plasterków sera żółtego np. goudy, 6
  • cieniutkich plasterków szynki konserwowej, 6
  • mąki pszennej, 2 łyżki
  • mini kosteczka Knorr ostre papryczki, 1
  • mini kosteczka Knorr smażona cebulka, 1
  • oleju, 4 łyżki
  • oregano, 1 czubata łyżeczka
  • przyprawy do karkówki, 1 łyżka
  • kilka wykałaczek
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso płuczemy, osuszamy i rozbijamy na cienkie kotlety. Prószymy przyprawą do karkówki z jednej strony. Marchewkę kroimy w słupki, ogórka na ćwiartki wzdłuż. Pora siekamy drobniutko. Na każdym kotlecie rozkładamy po 2 plastry szynki konserwowej, na nich marchewkę, ogórka, trochę pora i posypujemy je oregano. Na wierzchu rozkładamy plasterki sera. Podwijamy górę i dół mięsa i zwijamy w drugą stronę zgrabne ruloniki. Spinamy wykałaczkami.

  2. Na patelni rozgrzewamy olej.Mięso obtaczamy w mące, lekko osypujemy jej nadmiar. Smażymy mięso ze wszystkich stron. Podlewamy małą ilością gorącej wody, rozkruszamy mini kosteczki Knorra, mieszamy i dusimy pod przykryciem ok. 40 minut. Co pewien czas uzupełniamy wodę, która wyparowała. Mięsko jest apetyczne. Podałam z ziemniakami i ogórkami po meksykańsku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń