Do góry

Desery Przepis na:

Zucotto - włoskie ciasto śmietankowe

Zucotto - włoskie ciasto śmietankowe

Autor: ugotujmyto-pl

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 89

Dodano: 15.12.2012

Odsłon: 3533

Zucotto to włoski deser, bardzo efektownie wyglądający i bardzo smaczny. Śmietana, czekolada, wiśnie....z odrobiną alkoholu, czy takiemu zestawieniu można się oprzeć?

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Dodać masło i jajka. Wszystko zmiksować na jednolitą masę i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem blaszki. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 20 minut. Wystudzić na kratce.

  2. Po wystudzeniu użyć miski o pojemności 1.2 litra i wyciąć z ciasta "placek", który będzie spodem naszego ciasta. Miskę wyłożyć folią. Z pozostałego ciasta wycinać kawałki, które będziemy wykładać we wnętrzu naszej miski aby całość wypełnić. Skropić alkoholem.

  3. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno i dodać migdały, czekoladę i odsączone wiśnie. Wypełnić formę i przykryć wierzch naszym "plackiem". Przykryć deseczką, obciążyć i wstawić do lodówki na minimum 6-8 godzin. Po wyjęciu posypać cukrem pudem i udekorować kilkoma wiśniami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń