Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa a'la minestrone

Zupa a'la minestrone

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 669

Dodano:

Odsłon: 148

Moja wersja przepysznej włoskiej zupy w której zachwyciły mnie przede wszystkim chrupiące warzywa :)

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kaszę prażymy w głębokim rondlu lub patelni. Kiedy nabierze orzechowego koloru wlewamy 1 1/2 szkl. gorącej wody. Przykrywamy i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 30 minut.

    W drugim garnku gotujemy bulion z warzyw jak na rosół ( bez kapusty ).

  2. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozgrzewamy łyżkę oliwy, podsmażamy na niej pokrojoną w kostkę cebule i w cienkie plasterki czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w paski paprykę i cukinię. Podsmażamy wszystko razem ok.3 min. często mieszając. Po czym dodajemy drobno pokrojony seler i zalewamy wszystko bulionem. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy pod przykryciem kolejne 3 min. Zdejmujemy z ognia, wlewamy sok z cytryny i dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę oraz podartą na kawałki cykorie.

  3. W tym czasie składniki na pesto ( wraz z olejem z pomidorów ) miksujemy na jednolitą masę. Wlewamy zupę na talerze i dodajemy kilka kleksów pesto. Podajemy z grzankami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń