Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa bagienna Nigelli Lawson z grzankami z chleba tostowego

Zupa bagienna Nigelli Lawson z grzankami z chleba tostowego

Autor: KasiaSar

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 93

Dodano: 04.05.2018

Odsłon: 103

Wiosenną, zieloną zupę bagienną z groszku Nigelli Lawson robi się błyskawicznie. Krem jest sycący i pyszny, najlepszy na domowym bulionie. Przygotowałam ją z grzankami czosnkowymi z chleba tostowego - idealne połączenie, polecam!

Składniki

  • Składniki na zupę:
  • opakowanie mrożonego groszku - 500 g
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 cebulka dymka
  • 1 litr bulionu najlepiej domowego
  • Grzanki czosnkowe:
  • 6 kromek pieczywa tostowego
  • 3 łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • sól do smaku
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zupa: w bulionie ugotować groszek wraz z dymką. Jak tylko wywar zacznie się gotować, wyciągnąć dymkę i wrzucić mozzarellę, którą wcześniej rozdrobnić na mniejsze cząstki. Groszek z mozzarellą zmiksować na gładki krem.

  2. Grzanki czosnkowe: do miękkiego masła dodać starty czosnek i sól do smaku, wszystko dokładnie wymieszać. Masłem czosnkowym smarować kromki chleba z obu stron. Zrumienić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nastawionym na 200 st C, około 10 minut, aż uzyskają złoty kolor. Można chleb pokroić w mniejsze kostki.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń