Do góry

Przekąski Przepis na:

Zupa brokułowa

Zupa brokułowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 1216

Dodano:

Odsłon: 8771

Prosta i pyszna zupa, aż się prosi, by ją zjeść :)

Składniki

  • 3 średnie brokuły
  • makaron
  • cebula
  • Łyżka jogurtu naturalnego
  • SKŁADNIKI NA WYWAR:
  • porcja rosołowa
  • marchewka
  • pietruszka
  • Pół małego selera
  • 2 ząbki czosnku
  • kostka rosołowa
  • Natka pietruszki
  • PRZYPRAWY: pieprz, wegeta, maggi, liść laurowy
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Robimy wywar: zalewamy porcję rosołową wodą. Warzywa(marchew, pietruszkę, seler) kroimy na mniejsze części i wrzucamy do garnka z porcją. Dodajemy pół podpieczonej cebuli, czosnek, kilka gałązek natki pietruszki oraz kostkę rosołową. Gotujemy wywar minimum godzinę.

  2. Pozostałą połówkę cebuli kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni na złoty kolor. Brokuły myjemy i dzielimy na małe części. Gotujemy w wodzie z dodatkiem mleka tak, by brokuły były bardzo miękkie. Odcedzamy.

  3. Gotowy wywar przelewamy przez sito. Warzywa z wywaru poza cebulą kroimy na małe części. Brokuły, podsmażoną cebulę i pokrojone warzywa wrzucamy do odcedzonego wywaru i rozdrabniamy wszystko dokładnie blenderem. Na koniec dodajemy do zupy łyżkę jogurtu i mieszamy.

  4. Podajemy z makaronem lub z grzankami, posypując zupę natką pietruszki. Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 18 listopada 2010 Pomysł na przemycenie brokułów (+ inne warzywa) dla mojego niejadka ;)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń