Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa buraczkowa

Zupa buraczkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1503

Dodano:

Odsłon: 921

Zabielona słodką śmietanką zupa buraczkowa podana z tłuczonymi ziemniakami i okrasą to jedna z ulubionych zup mojego dzieciństwa. Dzisiaj do niej wracam, ale w nieco innej wersji. Smak zupy wzbogaca fenkuł, którego anyżowy aromat świetnie komponuje się z burakami. Do tłuczonych ziemniaków dodałam chrzan, a zamiast tradycyjnej okrasy podałam chrupiący bekon. Całość kolorystycznie oraz smakowo uzupełnia peklowane żółtko oraz natka kopru włoskiego. Oczywiście tradycyjnie wyszło pysznie.

Składniki

  • 6 dużych buraków upieczonych lub ugotowanych w mundurku
  • fenkuł
  • łodyga selera naciowego
  • czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • łyżeczka sosu worcestershire
  • łyżeczka masła
  • cytryna
  • sól
  • pieprz
  • 3 litry bulionu drobiowego lub warzywnego, opcjonalnie woda
  • 200 ml słodkiej śmietanki 42%
  • dodatki: tłuczone ziemniaki: 6 dużych ziemniaków łyżka masła łyżka chrzanu opcjonalnie pieprz
  • 6 peklowanych żółtek w soli
  • 6 plastrów surowego wędzonego boczku
  • natka fenkułu lub koperek
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na maśle podsmażamy pokrojone w kostkę warzywa. Wstępnie solimy. Dodajemy liść laurowy, ziela angielskie, sos worcestershire. Warzywa zalewamy bulionem lub wodą. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie, około 20-30 minut. Na koniec ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy z niej sok. Zupę zaprawiamy śmietanką doprowadzamy do zagotowania. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.<br /><br />
    <br /><br />
    W czasie, gdy zupa się gotuje, gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i tłuczemy z dodatkiem masła i chrzanu. Opcjonalnie możemy je jeszcze doprawić solą i pieprzem.<br /><br />
    <br /><br />
    Na suchej patelni smażymy na chrupiąco plastry boczku.<br /><br />
    <br /><br />
    Do misek/talerzy nakładamy porcję ziemniaków, wlewamy zupę całość posypujemy pokruszonym boczkiem, koperkiem oraz startym lub cienko pokrojonym peklowanym w soli żółtkiem.<br /><br />
    <br /><br />
    Porada: Przed zaprawieniem śmietanką, zupę można przecedzić, by uzyskać sam wywar, bez kawałków warzyw.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń