Zupy Przepis na:
Zupa Cebulkowa

Składniki
- wywar z 2-3 kostek rosołowych, 1l
- cebula, 4 duże
- czosnek, 2 ząbki
- ementaler pokrojony w plasterki, 80 g
- białe wytrawne wino, 200 ml
1-2 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Obraną cebulę kroimy w plastry i przesmażamy na złoto na silnie rozgrzanym maśle z olejem. Dodajemy wino i mieszamy, aż do odparowania na wolnym ogniu. Zalewamy wywarem i doprawiamy. Wrzucamy posiekany czosnek i przyprawy. Gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu. Zupę przelewamy do kamionkowych naczyń. Na wierzchu kładziemy wcześniej przygotowane grzanki z plasterkami sera i zapiekamy w dobrze nagrzanym piekarniku, aż do stopienia sera. Smacznego!
Komentarze do przepisu (0)