Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 19399

Dodano:

Odsłon: 21768

Długo wahałam się przez zrobieniem tej zupy, no bo cebulowa? Jak to będzie smakować? W końcu jednak odwiedziłam pewne miłe i klimatyczne miejsce i tam spróbowałam francuskiej zupy cebulowej i … zakochałam się :) Postanowiłam więc przyrządzić podobną w domu i zapewniam Was – wyszła przepyszna. Polecam!

Składniki

  • 1 kg cebuli
  • 1 litr bulionu
  • 1/2 szkl białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • dodatkowo: tosty z serem żółtym
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i drobno posiekany czosnek, smażymy do zeszklenia na małym ogniu. Dodajemy tymianek i wlewamy białe wino. Zmniejszamy gaz, mieszamy gotujemy do momentu, aż całe wino niemal całkowicie wyparuje. Wlewamy bulion, solimy i pieprzymy i gotujemy pod przykryciem jeszcze przez pół godziny.

  2. Wszystko miksujemy. Podajemy z gorącym tostem z żółtym serem. Możemy też zrobić grzanki.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mufinka 29 lipca 2014 Jedna z moich ulubionych. Wspaniała! :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń