Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zupa cebulowo-paprykowa"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 176
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 202
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 176
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 202
Składniki
Bulion wlej do garnka, doprowadź do wrzenia. Cebule obierz, pokrój w piórka. Strąki papryki opłucz i osusz, przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój na mniejsze kawałki lub w kostkę.
Łodygi selera naciowego opłucz i osusz, pozbaw ewentualnych włókien, pokrój na kawałki. Połówkę młodej kapusty pozbaw wierzchnich liści. Poszatkuj kapustę w cienkie paseczki.
Na gotujący się bulion wrzuć pokrojoną cebulę, kawałki zielonej papryki, posiekane łodygi selera naciowego oraz kapustę. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem około 10 minut.
Pomidory lekko rozdrobnij. Dodaj do zupy wraz z zalewą z puszki. Gotuj dalej pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie gotową zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Rozlej do talerzy lub miseczek. Przed podaniem udekoruj listkami świeżych ziół.
Czas ok. 40 min; porcja – 180 kcal, cena 3 zł.Źródło: Świat kobiety