Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 280 Ocena: 1389

Dodano:

Odsłon: 1616

Chrzan, nazywany również słowiańskim żeń-szeniem zajmuje zaszczytne miejsce w tradycji chrześcijańskiej jest nieodzownym elementem świątecznej Wielkanocnej święconki. Zapewnić ma nam przez cały rok zdrowie i siły witalne. Jest również naturalnym antybiotykiem działającym jednak bez skutków ubocznych, znajdującym zastosowanie w leczeniu różnych chorób. U nas przedsmak świąt i pyszna zupa chrzanowa.

Składniki

  • 160 g włoskiej surowej szynki *
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 6 ziemniaków
  • 3 łyżki chrzanu
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pieprz czarny
  • sól
  • Dodatkowo
  • 4 jajka
  • 2 łyżki szczypiorku
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno pokrojoną szynkę oraz posiekaną w kostkę cebulę. Podsmażamy chwilę uważając, aby cebula się nie przypaliła. Dodajemy do garnka z gotującym się bulionem.
    Na tą samą patelnię wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i posiekany czosnek. Chwilę smażymy i dodajemy do garnka z bulionem. Całość doprawiamy otartym majerankiem i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy chrzan i śmietanę. Doprawiamy do smaku czarnym pieprzem i solą.
    Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimną wodą i studzimy. Szczypiorek drobno kroimy. Na każdy talerz układamy po 2 połówki jajka i nalewamy zupę. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.

    Notes

    * można zastąpić boczkiem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń