Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa chrzanowa z boczkiem i jajkiem

Zupa chrzanowa z boczkiem i jajkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3604

Dodano:

Odsłon: 17681

Pierwszy raz miałam okazję robić i jeść zupę chrzanową. Bardzo mile zaskoczył mnie jej smak - jest delikatna i kremowa, a podsmażony boczek nadaje jej niezwykłego aromatu. Zupa chrzanowa to świetnie danie wpisujące się w świąteczne menu, chociaż u mnie pierwszy raz zagościła wczoraj. I na pewno nie będę się ograniczać z jej przygotowaniem tylko do jednego razu w roku (na Wielkanoc) :-).

Składniki

  • jasna część z 1 pora
  • 1 mały seler
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 4 ziemniaki
  • 3/4 słoiczka chrzanu (można dać mniej lub więcej)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła
  • majeranek, sól, pieprz
  • 2,5 - 3l wywaru drobiowego
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • ok 10cm kawałek wędzonego boczku
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wywar drobiowy zagotowujemy. Pora dokładnie myjemy i kroimy w półksiężyce, a cebulę w kostkę. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy pokrojone warzywa, a następnie podsmażamy ok 5 minut. Gdy się zeszklą, razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę selerem oraz ziemniakami wrzucamy do gotującego się wywaru.

  2. Po upływie ok 10 minut dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zupę przelewamy do kielicha blendera lub odpowiednią końcówką miksujemy na krem (trwa to ok 3 - 4 minut).

  3. Śmietankę mieszamy z chrzanem i jedną chochlą zupy (zapobiegnie to zważeniu śmietanki) i dolewamy do reszty zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

  4. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni do momentu, aż się dokładnie wytopi.

  5. Zupę podajemy z jajkiem na twardo i podsmażonym boczkiem.


    SMACZNEGO :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

drpsycho 11 lipca 2016 genialna coś pomiędzy żurem a barszczem białym

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 16 kwietnia 2015 Przepyszna, aromatyczna i bardzo pożywna zupa! :D

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozena58 16 kwietnia 2015 Sądząc po składnikach i sposobie wykonania to musi być pyszna zupa, zabieram przepis i może zabłysnę przed moim mężem:-))))

12 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń