Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa chrzanowa z pulpetami

Zupa chrzanowa z pulpetami

Autor:

Przepisów i artykułów: 441 Ocena: 2646

Dodano:

Odsłon: 408

Zupa z wkładką:)Delikatnie rozgrzewająca pikantno-słodka zupa chrzanowa z pulpecikami z mięsa z indyka.

Składniki

  • marchew 2 szt
  • pietruszka korzeń 1 szt
  • seler kawałek
  • seler naciowy 1 łodyga
  • czosnek 2 ząbki
  • ziemniaki 2 szt
  • woda 6 szklanek
  • masło 1 łyżka
  • chrzan tarty ze słoika 2 łyżki kopiaste
  • mięso mielone z indyka 0,5 kg
  • jajko 1 szt
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • mielona papryka do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Marchew, pietruszkę i korzeń selera obieramy i kroimy na kawałki. W rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojone warzywa i często mieszając podsmażamy ok. 4-5 min. Następnie wlewamy wodę, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 10 min. Dodajemy posiekane ząbki czosnku, pokrojony seler naciowy i ziemniaki. Gotujemy ok. 10 min. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem.
    W tym czasie przygotowujemy pulpety: do mięsa mielonego dodajemy jajko i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Wyrabiamy i z masy mięsnej formujemy małe pulpeciki. Wrzucamy je delikatnie do gotującej się zupy. Całość gotujemy jeszcze 15-20 min - w zależności od wielkości pulpetów.
    Na koniec do zupy dodajemy chrzan,ostatecznie doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, zagotowujemy i po chwili gotowania podajemy /nie gotujemy długo bo chrzan traci swoją "moc"/.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń