Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa cukiniowo-groszkowa

Zupa cukiniowo-groszkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Zupa cukiniowo-groszkowa"

Składniki

  • 1 porcja rosołowa (np. korpus i 2 skrzydełka)
  • pół pora
  • 2-3 łyżki masła
  • 2 młode cukinie
  • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
  • 10 dag ryżu
  • 6 łyżek kremówki 30 proc
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czas ok. 60 min; porcja – 340 kcal, cena 2 zł

  2. Porcję rosołową opłucz starannie pod bieżącą wodą, włóż do garnka i zalej 1,5 litra zimnej wody. Dodaj pół łyżeczki soli. Doprowadź wodę do wrzenia, usuń tworzącą się na powierzchni szumowinę. Gotuj bulion na średnim ogniu pod przykryciem ok. 40 min.

  3. Ryż wrzuć do osobnego garnka z osolonym wrzątkiem. Ugotuj według przepisu na opakowaniu, osącz. Pół pora (zielona część) oczyść, poszatkuj. Na dużej patelni rozgrzej masło.

  4. Wrzuć krążki pora, przesmaż. Cukinie umyj, odetnij końcówki, pozostaw ze skórką. Pokrój je w cienkie plasterki lub półplasterki. Wrzuć na patelnię z porem, przesmaż krótko.

  5. Zawartość patelni przełóż do bulionu (porcję rosołową wyjmij). Gotuj całość 10 minut. Po tym czasie wrzuć groszek (nie musisz go rozmrażać). Gotuj jeszcze około 5 minut.

  6. Gotową zupę wymieszaj z kremówką. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj na stół z ugotowanym ryżem.

  7. Sposób babuni

  8. Do zupy, zamiast śmietany, możesz dodać dowolne serki topione (śmietanowe, naturalne, ze szczypiorkiem). Po rozpuszczeniu nadadzą one potrawie kremową konsystencję i oryginalny smak.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń