Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa cygańska

Zupa cygańska

Autor: szefowa-kuchni

Przepisów i artykułów: 364 Ocena: 5468

Dodano: 13.05.2018

Odsłon: 5733

Zupa cygańska to prosta, smaczna, sycąca i treściwa zupa z kiełbasą i warzywami. Zupa na każdą kieszeń, składniki do niej są bardzo tanie.

Składniki

  • 300g kiełbasy
  • 3 papryki
  • 2 cebule
  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, liść laurowy, ziele angielskie
  • 2 łyżki mąki
  • olej
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kiełbasę kroimy w półplastry. Paprykę, cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kiełbasę. Kiedy się zarumieni dodajemy warzywa (oprócz ziemniaków). Kiedy zaczną puszczać sok zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu przez 45 minut.

  2. Po tym czasie dodajemy ziemniaki, gotujemy jeszcze 15 minut. Dodajemy przyprawy. W niewielkiej ilości zimnej wody rozpuszczamy mąkę. Wlewamy do zupy, gotujemy jeszcze chwilę aż zgęstnieje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń