Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa cygańska

Zupa cygańska

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 329

Dodano:

Odsłon: 20847

Rozgrzewający, zimowy smak prosto z gorącego Balatonu ;)

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Łopatkę pokroić w drobną kostkę, kiełbasę w póltalarki, cebulę w piórka. Rozgrzać oliwę, podsmażyć łopatkę, wyparować, dodać cebulę oraz kiełbasę do zrumienienia. Odstawić w głębokim garnku.

  2. Przygotować seler naciowy, papryki, pokroić w grubą kostkę. Podsmażyć na półmiękko...Połączyć z mięsem.

  3. Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę lub w talarki, zalać osolonym wrzątkiem, gotować ok 8 min,odcedzić. Odłożyć na później. Czosnek przepuścić przez praskę, dodać do garnka.

  4. Do mięsa wlać wrzącą wodę, doprawić ziołami, liśmi laurowymi, solą, papryką ostrą mieloną oraz koncetratem pomidorowym.

  5. Połączone produkty dusić po przykryciem ok 1 h, pod koniec duszenia dodać ugotowane ziemniaki, połączyć ze śmietaną do zup, szybko mieszkając. Udekorować natką pietruszki.

  6. Podawać np. z pieczywem. Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

malwin77 17 stycznia 2010 Jak Ci tylko podpowiadają kubki smakowe, decyzja należy do Ciebie ;) Pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Befado 17 stycznia 2010 Ciekawy przepis,czy można nie dodawać ostrej papryki?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń