Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa dyniowa na mleku

Zupa dyniowa na mleku

Autor: evanion

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 174

Dodano: 24.10.2012

Odsłon: 3567

Bardzo syta zupa z wspaniałego warzywa jakim jest dynia, nadaje się na obiad ale i śniadanie http://ugotowaneserce.blogspot.com/

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Dynię obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy miąższ w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą około pół centymetra ponad poziom dyni i gotujemy około 15-20 minut aż dynia zmięknie.

  2. Gdy dynia będzie już miękka odlewamy nadmiar wody i miksujemy ją (lub przecieramy przez durszlak). Do zmiksowanej dyni dolewamy 3-4 szklanki mleka (zupa nie powinna być za rzadka), mieszamy, solimy do smaku i zagotowujemy.

  3. Taką zupę możemy podawać z groszkiem ptysiowym, kluskami lanymi lub ziemniaczanymi(moja ulubiona wersja).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń